Nuklearne elektrane u okruženju

Na udaljenosti do 1.000 km od teritorija Republike Hrvatske, odnosno od njenih najvećih populacijskih centara (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka) u pogonu se nalazi 40 nuklearnih elektrana. Na lokacijama tih nuklearnih elektrana smješteno je 89 energetskih reaktora (1 do 4 reaktorske jedinice po elektrani). Reaktori se razlikuju po snazi, životnoj dobi i tehnologiji.

Pritisnite mišem i povećajte mapu

Od ukupnog broja reaktora njih 64 je proizvedeno u zapadnoeuropskim državama, SAD-u ili Kanadi, a preostalih 25 u zemljama bivšeg Istočnog bloka. U prvu skupinu spadaju lakovodni (Pressurized Water Reactor - PWR), kipući (Boiling Water Reactor - BWR), teškovodni (Heavy Water Reactor - HWR) i brzi oplodni reaktori (Fast Breeder Reactor - FBR). Svi reaktori druge skupine su lakovodni, istočnoeuropskog tipa (Vodo Vodnoj Energetičarskij Reaktor - VVER).

Najbliže teritoriju Hrvatske locirane su NE Krško (PWR, 707 MW, Slovenija) i NE Paks (VVER, 3x460 + 1x470 MW, Mađarska). NE Krško je smještena 10,6 km od državne granice, dok za NE Paks ta udaljenost iznosi 74,1 km. Samobor je udaljen 22 km, Zaprešić 24 km a Zagreb 38 km zračne linije od NE Krško u smjeru jugoistoka. Beli Manastir i Osijek udaljeni su 90, odnosno 120 km zračne linije od NE Paks u smjeru juga.

 

© 2012-2013 Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Sva prava pridržana
Uvjeti korištenja | Politika privatnosti