Autor: Urednik

4. listopada 2018. godine "ENSREG" je odobrio Izvješće o prvom tematskom stručnom pregledu (Topical Peer Review) "Ageing management of nuclear power plants and research reactors" i povezanim nacionalnin nalazima. Ovo Izvješće o prvom tematskom stručnom pregledu je najvažnija sigurnosna vježba u Europi nakon testiranja otpornosti na stres nakon događaja u Fukushimi.

Pravodobno i učinkovito dovršenje ovog tematskog pregleda naglašava stalno poboljšanje nuklearne sigurnosti u EU i susjednim zemljama. Ukupno 19 zemalja (16 zemalja EU, Norveška, Ukrajina i Švicarska) sudjelovale su u peer reviewu. Proces će se nastaviti uspostavljanjem nacionalnih akcijskih planova koji se bave rezultatima peer reviewa.

Tema prvog pregleda (upravljanje starenjem) odabrana je na temelju dobnog profila i potencijalnog dugoročnog djelovanja europskih nuklearnih elektrana. Vježbanje je razvio ENSREG uz tehničku podršku Zapadnoeuropskog udruženja nuklearnih regulatora (WENRA). Stručnjaci su odradili samoprocjenu, na temelju kojih su nacionalni regulatori pripremili Nacionalne izvještaje o procjeni, a koji su objavljeni krajem 2017.

U siječnju 2018. ta su izvješća bila dostupna za pitanja i komentare zainteresiranih sudionika. Tijekom pregleda izvješća, recenzenti, stručnjaci i civilno društvo postavili su više od 2300 pitanja. U svibnju 2018. godine ENSREG je organizirao jednotjednu radionicu u kojoj je sudjelovalo oko 140 stručnjaka kako bi raspravljali o rezultatima samoprocjene, pitanjima i komentarima o nacionalnim izvješćima, kao i o odgovorima na pitanja.

Pitanja ili komentari na Topical Peer Review su uvijek dobrodošli i mogu se poslati na engleskom na: ener-ensreg@ec.europa.eu.

Izvješće se može pronaći na linku: www.ensreg.eu/eu-level-reports

Popis obavijesti
Priopćenja
e-Savjetovanja

Informacije o savjetovanjima s javnošću koja provodi DZRNS možete pronaći OVDJE.

Državnom portalu za e-savjetovanja možete pristupiti klikom na link:


EU - projekti

Obavijesti IAEA
INIS

Središnji državni portal

e-Učenje

SPUNN

Radioaktivni otpad

Kontakt

Frankopanska 11
10000 Zagreb

telefon: (+385 1) 4881-770
telefaks: (+385 1) 4881-780

e-mail: dzrns


Datoteke i linkovi
© 2012-2013 Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Sva prava pridržana
Uvjeti korištenja | Politika privatnosti