Autor: Urednik

22. lipnja 2017. godine završena je dvodnevna međunarodna vježba u slučaju nuklearne nesreće simulirane u nuklearnoj elektrani Pakš u Mađarskoj. Scenarijem vježbe obuhvaćeno je i značajno  ispuštanje radioaktivnog materijala u atmosferu. Vježba je uključila sudjelovanje 79 država i 11 međunarodnih organizacija. Problematika tijekom vježbe s kojom su se suočile zemlje sudionice najvećim dijelom je uključila brzu razmjenu informacija, procjenu situacije, odluke o zaštitnim i drugim mjerama odgovora uključujući mogući medicinski odgovor, komunikaciju s javnošću te uvoz/izvoz robe i kontrolu graničnih prijelaza.

Vježba je u konačnici naglasila potrebu za boljom suradnjom u slučaju izvanrednog događaja na nacionalnoj i međunarodnoj razini s naglaskom na brzu razmjenu informacija, procjenu i prognozu, pružanje međunarodne pomoći i koordinaciju informacija za javnost. U narednim tjednima, po prikupljanju informacija iz država članica sudionica i međunarodnih organizacija, sastavit će se  izvješće IAEA-e koje će identificirati dobre prakse i područja za daljnja poboljšanja kako bi se ojačala nacionalna i međunarodna pripravnost za odgovor na nuklearne i radiološke izvanredne događaje.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost ovim putem zahvaljuje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Državnom hidrometeorološkom zavodu, Ministarstvu poljoprivrede te Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada na odazivu i sudjelovanju u vježbi ConvEx-3.

Za daljnje informacije, molimo kontaktirajte: www.dzrns.hr, , 01/4881-790

Popis obavijesti
Priopćenja
e-Savjetovanja

Informacije o savjetovanjima s javnošću koja provodi DZRNS možete pronaći OVDJE.

Državnom portalu za e-savjetovanja možete pristupiti klikom na link:


EU - projekti

Obavijesti IAEA
INIS

Središnji državni portal

e-Učenje

SPUNN

Radioaktivni otpad

Kontakt

Frankopanska 11
10000 Zagreb

telefon: (+385 1) 4881-770
telefaks: (+385 1) 4881-780

e-mail: dzrns


Datoteke i linkovi
© 2012-2013 Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Sva prava pridržana
Uvjeti korištenja | Politika privatnosti