Autor: Urednik

Dana 19. rujna 2015. godine na snagu je stupio Pravilnik o obrazovanju potrebnom za rukovanje izvorima ionizirajućeg zračenja i primjenu mjera radiološke sigurnosti (NN 97/15).

Novosti koje donosi ovaj pravilnik su sljedeće:

1. Dopunsko obrazovanje i obnovu znanja o primjeni mjera radiološke sigurnosti organizira Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

2. Troškove provedbe organizacije dopunskog obrazovanja i obnove znanja o primjeni mjera radiološke sigurnosti snosi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

3. Izloženi radnici i radnici koji rukuju izvorima ionizirajućeg zračenja, a nisu u području izloženosti znanje o primjeni mjera radiološke sigurnosti obnavljaju korištenjem obrazovnih materijala koje će u izraditi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i učiniti ih dostupnima javnosti objavljivanjem na svojim web stranicama.

4. Predavanjima moraju prisustvovati samo osobe koje idu na dopunsku izobrazbu o primjeni mjera radiološke sigurnosti, kao i osobe odgovorne za zaštitu od ionizirajućeg zračenja (osim doktora dentalne medicine koji su istovremeno i izloženi radnici, a koji mogu pristupiti provjeri znanja bez prethodno odslušanih predavanja).

5. Provjera znanja se i dalje provodi u pisanom obliku, ali će sada biti moguće polagati ispit u elektroničkom obliku putem interneta.

6. Program dopunskog obrazovanja i obnove znanja o primjeni mjera radiološke sigurnosti koji se odnosi na primjenu mjera radiološke sigurnosti u zdravstvu Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost donosi u suradnji s nadležnim komorama.

7. Dopunsko obrazovanje za izložene radnike, dopunsko obrazovanje i obnovu znanja za osobe odgovorne za zaštitu od ionizirajućeg zračenja koje se odnosi na primjenu mjera radiološke sigurnosti u zdravstvu Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost organizira u suradnji s nadležnim komorama.

Obzirom da izloženi radnici i dalje moraju znanje o primjeni mjera radiološke sigurnosti obnavljati svakih pet godina, svjedodžbe izdane prije stupanja na snagu navedenog pravilnika vrijede pet godina od dana njihovog izdavanja.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost će u najkraćem mogućem vremenu na svojim web stranicama objaviti datum početka provedbe dopunske izobrazbe i obnove znanja o primjeni mjera radiološke sigurnosti, kao i upute o korištenju obrazovnih materijala i provedbi provjere znanja u elektroničkom obliku putem interneta.

Popis obavijesti
Priopćenja
e-Savjetovanja

Informacije o savjetovanjima s javnošću koja provodi DZRNS možete pronaći OVDJE.

Državnom portalu za e-savjetovanja možete pristupiti klikom na link:


EU - projekti

Obavijesti IAEA
INIS

Središnji državni portal

e-Učenje

SPUNN

Radioaktivni otpad

Kontakt

Frankopanska 11
10000 Zagreb

telefon: (+385 1) 4881-770
telefaks: (+385 1) 4881-780

e-mail: dzrns


Datoteke i linkovi
© 2012-2013 Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Sva prava pridržana
Uvjeti korištenja | Politika privatnosti